Logo
Search

Lottoland får varning och ska betala sanktionsavgift

Lottoland logo featured

Bara dagar efter att Ninja Casino fick sin licens indragen kom nästa beslut från Spelinspektionen. Nu är det åter ett spelbolag som straffas med sanktionsavgifter efter att ha brutit mot reglerna. Denna gången är det United lottery Solutions Ltd som driver Lottoland som straffas efter att ha bedrivit lotterier som de inte har tillstånd till. För detta ska de betala en sanktionsavgift på 700 000 kr.

Lottoland är en av Sveriges största sidor med fokus lotterier. De erbjuder ett flertal lotterier där du kan spela på utfallet på andra länders lotterier. Detta har de rätt att göra genom att licensera just de lotterierna. Bland annat erbjuder de amerikanska Super Bowl och andra välkända lotterier.

Så länge de har licens till att göra detta så är det inga problem att erbjuda spel på andra lotterier, men du har också erbjudit ett lotteri som de inte är berättigade till. Lottoland har nämligen erbjudit vadhållning på Eurojackpot som Svenska Spel har licens för att bedriva i Sverige. Det slutar dock inte vid Eurojackpott utan Lottoland har även haft skraplotter på sin hemsida, något som de inte har licens för.

När Spelinspektionen först hörde av sig till spelbolaget så rättade de omedelbart problemet. Spelinspektionen anser dock att dessa överträdelser har pågått under så pass lång tid att en sanktionsavgift och varning är oundviklig i detta fallet.

Inte tillräckligt tydliga

Det påpekas också att Lottoland inte har varit tillräckligt tydliga om att det inte är de direkta lotterierna deras kunder spelar på. På Lottoland kan du nämligen inte spela direkt på något lotteri, utan du spelar istället på utfallet av utländska lotterier. Detta i sig är inte ett regelbrott, men Spelinspektionen kräver en tydligare förklaring av detta så att spelsajtens medlemmar är fullt medvetna om vad det faktiskt är de spelar på.

Detta är den första varningen som delas ut till Lottoland och de har uppdaterat sidan sedan dess för att det ska vara mer tydligt att det är vadhållning på utfall som man spelar på. Numera kan du hitta fliken ”Vad är lotto betting” i Lottolands huvudmeny. Där framgår det nu klart och tydligt hur det hela fungerar.

Spelpau VS Spelpaus

När vi ändå skriver om Lottoland kan det vara värt att ta upp en nyhet som har några månader på nacken men som vi missade att skriva om när den var aktuell. Tidigare i år döck det upp en hemsida vid namnet Spelpau.se. Ett uppenbart försök att håva in personer som försökt besöka den nationella avsträningstjänsten Spelpaus.se.

De som råkade stava fel och missa S:et när de skulle besöka Spelpaus blev omdirigerade till Lottoland.se. Detta var en såkallad affiliate länk som upphovsmännen till Spelpau.se tjänade pengar på. Lottoland är själva inte misstänkta för att ligga bakom detta och bör inte skuldläggas, men det var till deras spelsajt som länken gick.

Detta togs självklart på största allvar och Spelpau.se togs bort omedelbart när detta inträffade. I dagsläget finns det inte någon information om vem som legat bakom detta. Men det är ett tydligt tecken på hur somliga människor kan lämna all moral för att tjäna ett par hundralappar.