Logo
Search

Svensk vann en halv miljard kr på Eurojackpott

En man hemmahörande i Närke har vunnit den största vinsten någonsin i Sverige genom lotteriet Eurojackpot. Den totala vinsten ligger på 561 942 260 kr, det vill säga över en halv miljard kr. Och den vinnande lottoraden? Jodå, den har vi också här; 1 – 2 – 11 – 19 – 47 och bonusnummer 2 – 7. Den lycklige vinnare är en man från Närke och det var på Svenska Spel han spelade.

Uppdatering: Svenska Spel har nu varit i kontakt med vinnarna. Det är ett par, man och kvinna, båda 65 år gamla, från Närke som kammat hem rekordvinsten.
– Mannen sade ”jag står upp nu, men det kanske är läge att sätta sig ner”. Sedan sade han att ”jag är helt väck i skallen, jag tror inte att det här som händer är sant”, säger Magnus Fridell från Svenska Spel i en intervju till Aftonbladet.

Anledningen till att det tog fram tills nu på måndag innan Svenska Spel kunnat få tag i vinnarparet är att de befunnit sig på en kortsemester de senaste dagarna. Nyheterna om vinsten kom därmed som en överraskning när de kom hem efter semestern.

Dragningen skedde i fredagskväll men så sent som i lördags hade Svenska Spel ännu inte kunnat komma i kontakt med mannen som köpt vinnarlotten. I dagsläget vet man därmed inte ifall vinnaren är medveten om rekordvinsten.
– Det vi vet är att det är en man från Närke som lämnat in rekordvinstspelet. Om han är ensam vinnare eller delar vinsten med andra återstår att se, säger Svenska Spel Turs vinnarambassadör Pierre Jonsson i en artikel på Svenska Spels hemsida.

Mycket svårt för mannen

Svenska spel har för vana att alltid kontakta storvinnare. Dels för att gratulera, men också vara till hjälp och säkerställa att allt är som det ska. En sådan stor vinst har givetvis en stor påverkan på en persons liv och att ens ta till sig informationen kan vara en svindlande och förvirrande upplevelse.
– Att få beskedet att man har vunnit över en halv miljard kronor kommer att vara mycket svårt för mannen att ta in. Därför gäller det för oss att ta det väldigt lugnt och försiktigt i kommunikationen med honom, allt för att han ska känna sig så trygg som möjligt i den situationen som nu har uppstått. Det kommer krävas många och långa samtal innan det där har sjunkit in, och när det sedan är dags för utbetalningen fortsätter processen under lång tid, säger Pierre Johansson.

Det är vanligt att de som vinner väljer att vara anonyma. Framförallt när det gäller riktigt stora vinster som denna. Det är alltså inte särskilt sannolikt att vi kommer att få reda på exakt vem mannen är men Svenska Spel håller alltid sina intervjuer med vinnarna så en kommentar från vinnaren kan vi nog räkna med inom de närmsta dagarna.
– Han kommer att erbjudas både ekonomisk och juridisk rådgivning av experter från banken, en mycket viktig del i vårt spelansvarsarbete. Dessutom ställer vi självklart upp med all den erfarenhet vi har av storvinnare, säger Pierre Johansson.

eurojackpot logo

50 kronor i insats

Själva vinsten kommer från en insats på 50 kr. Vinnaren har spelat på två rader för 25 kr styck och den ena av dessa är alltså den vinnande raden. Utöver kvitto på lotten har de fortfarande ingen koll på vem mannen är men räknar med att veta detta inom de kommande dagarna.
– Vi kan bekräfta att det är en man boende i Närke som lämnade in spelet. Det totala kvittopriset var 50 kr, alltså hade han spelat två rader á 25 kronor styck, och dessa 50 kronor blev alltså till över en halv miljard kronor. Det är en otrolig utväxling, säger Pierre jonsson som samtidigt poängterar att mannen låtit datorn slumpa fram den vinnande raden.

Senaste gången som Eurojckpot delade ut en riktigt stor vinst i Sverige var då en person i Göteborg vann 258 miljoner kronor på lotteriet. Den vinsten delades ut i juli 2018, innan dess var den en svensk i Norrköping som lyckades vinna 238 miljoner kronor 2013 och en i Helsingborg som vann 215 miljoner kronor. De två sista vinsterna var från lotteriet Drömvinsten medan de två tidigare är från Eruojackpot.